Aanbod docenten
Science Night
Science Night is de gratis inspiratieavond voor docenten op vrijdag 15 november 2024 in NEMO Science Museum.
Deze avond is het museum speciaal voor jou en je collega's open om nieuwe ideeën op te doen over wetenschap en technologie in de klas en daarbuiten. Je kan je eigen programma samenstellen uit workshops, demonstraties, lezingen en nog veel meer. Ontdek bijvoorbeeld de nieuwe tentoonstelling Technium, over techniek in de wereld om ons heen. De avond sluiten we af met een feestelijke borrel.
Daghap
Speciaal voor de bezoekers van Science Night is van 17.00 tot 19.00 uur een vegetarische daghap met drankje verkrijgbaar in het Museumrestaurant op de 5e verdieping. Wil je hier voor €12,50 gebruik van maken? Reserveer dan vooraf een ticket met daghap. Betaling is vooraf.
Tijdschema
17.00- 19.00 uur: Daghap in restaurant
18.00 - 18.30 uur: Inloop
18.30 - 18.45 uur: Opening
18.45 - 21.30 uur: Programma
21.30 - 22.30 uur: Feestelijke borrel
Programma
Op Science Night is van alles te beleven. Probeer het aanbod van NEMO en ESERO zelf uit of leer van alles over actuele thema's zoals artificiële intelligentie, nepnieuws in de klas en ruimtevaart. Je kan zelf aan de slag met workshops, je laten verrassen door speciale demonstraties en het museum ontdekken. Doe ook mee aan de quiz, win een prijs bij het rad van fortuin en geniet van de feestelijk borrel. Bekijk hier alvast het programmaboekje met blokkenschema en hieronder een greep uit het programma:
U bevindt zich hier – lezing door Jeroen de Vos
In deze lezing van media-antropoloog Jeroen de Vos leer je creatieve manieren om met jongeren hun rol en houding in een complex medialandschap te onderzoeken. De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde deze aanpak waarbij jij niet als expert informatie deelt maar samen met je leerlingen dit onderwerp kan verkennen.
De historische (nep) nieuws quiz
Vanuit de geschiedenis van media en technologie neemt Tom van Rooijen (Educator bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid) je met historisch en actueel audio- en beeldmateriaal mee naar de wereld achter desinformatie. In deze quiz ontrafel je strategieën en technieken die schuilgaan achter propaganda, online manipulatie en desinformatie. Een interactieve quiz waar iedereen een winnaar is!
Wie is de trol?
In een goeie discussie luister je naar elkaars standpunten en ben je bereid je mening bij te stellen. Maar in online discussies gaat dit vaak mis; mensen praten vaker langs elkaar heen en houden weinig rekening met elkaar waardoor een vijandige sfeer kan ontstaan. Om discussies in goede banen te leiden hebben online platforms vaak moderatoren in dienst die hulp krijgen van artificiële intelligentie (AI). In deze game kruip je in de huid van moderator en is het jouw taak om de discussie niet te laten ontsporen.
Verken de ruimte met ESERO NL
Je lessen met ruimtevaart verrijken? Kom dan langs bij ESERO NL. Dit jaar staan de thema's 'Weer en klimaat' en 'Leven en werken in de ruimte' centraal. Probeer zelf de experimenten bij het lesmateriaal en ontdek het rijke aanbod aan schoolprojecten. Vanaf programmeren in het ruimtestation, het bouwen van een maanbasis, onderzoek doen met behulp van satellietdata tot het lanceren van een zelfgebouwde satelliet.
Ervaar een schoolbezoek
NEMO biedt prikkelende aanvulling op lessen in de klas. In het museum komen leerlingen op een verrassende manier met wetenschappelijke fenomenen en technologische principes in aanraking. Bezoek tijdens Science Night gratis alle tentoonstellingen en probeer de bijbehorende gratis lesmaterialen voor leerlingen zelf uit. Wat kom jij onderzoeken met je klas?
Probeer de NEMO workshops
Bij een schoolbezoek kan je gratis workshops boeken. Op Science Night kan je alle workshops voor het voorgezet onderwijs zelf uitproberen.
* NEMO workshop Ontwerpen
Bouw bij de workshop Ontwerpen aan een systeem om een bakje met glaswerk te vervoeren. In deze workshop doorlopen leerlingen de ontwerpstappen (verken, maak, test en verbeter) aan de hand van een transportprobleem.
* NEMO workshop Maak je eigen lichtbaan
Maak met spiegels, prisma’s, mini-discobollen en lenzen een kettingreactie van licht. Spelenderwijs leer je meer over optische fenomenen als reflectie, breking, diffusie, brandpunt, convergentie en divergentie van licht, kleur en schaduwen.
* NEMO workshop Bouw je eigen kettingreactie
Bouw met anderen je eigen onderdeel van één lange kettingreactie. Na afloop weet je het belangrijkste principe van kettingreacties: actie is reactie.
* NEMO demonstratie Zeker weten?!
In deze interactieve demonstratie ervaar je hoe je met een experiment aannames kunt bewijzen of ontkrachten. Hierbij worden de stappen van onderzoekend leren gebruikt.
Terugblik
Ben je benieuwd hoe het er vorig jaar aan toe ging? Bekijk hier de terugblik van Science Night 2023.
Science Night wordt georganiseerd door NEMO in samenwerking met ESERO NL dat ruimtevaart in de klas brengt met lessen, projecten en trainingen voor docenten.